Our story
We share our story. Become a part and meet us.
The compound by Lady Africa is een initiatief van Irene Agyeman Hin. Haar missie? Door creatief bezig te zijn met andere vrouwen een safe place creëren waar verhalen en kennis gedeeld mag worden. Binnen the compounds is ruimte, letterlijk en figuurlijk, voor het verleden, heden en toekomst. Waarbij de kralen hun helende werk doen. Samen met creative beadwork artists Aisa Ingrid Tjon A Fon en Afra Duncan heeft zij de handen ineengeslagen om deze missie tot leven te brengen.
Irene Agyeman Hin
Founder the compound by Lady Africa
Als oudste kind van 3 zussen is Irene op 2,5 jarige leeftijd naar Nederland gemigreerd. Haar gedachtes en expressie kon ze kwijt in creatieve vormgeving zoals dansen, tekenen en in alles wat met mode- en styling te maken had. Het zelf creëren van nieuwe looks was iets waar Irene zich dagen in kon verliezen. Kralen, schelpen, pitten en noten waren daar altijd al onderdeel van. Zij was niet zozeer een 'maker from scratch', maar meer aan het her-creëren van wat er al was. Heel symbolisch in haar werk.
Irene is een sociaal ondernemer en is als Community Impact Consultant gefascineerd door de kracht van gemeenschappen/communities en is betrokken bij maatschappelijke projecten binnen het sociaal domein. De wortels van Irene liggen in Ghana. Zij is de ambitieuze Founder van Lady Africa (in 2010), na de reis die zij toen maakte naar haar moederland Ghana, waarbij ze inspiratie haalde uit de prachtige ambachtelijke designs en betekenisvolle mode die zij zag in het bruisende straatleven.
Samen met Sabrina Starke (artist, sociaal ondernemer) is zij de drijvende kracht achter Diaspora Wellhouse, opgericht als reactie op de toename van mensen met roots uit de Afrikaanse diaspora en mensen met een bi-culturele achtergrond die worstelen met hun mentale, spirituele en fysieke gezondheid als gevolg van migratie, racisme en discriminatie. Voor meer informatie: www.diasporawellhouse.com
Creaties van kralen
Sieraden, kleding en hoe mensen zich uitdrukken in verschillende culturen heeft Irene geïnspireerd. Tijdens de reizen op het continent (bij verschillende culturen) voelde zij zich vooral aangetrokken tot de ouderen. Waar de moeders en oma's de krachtbronnen van de community zijn. Vanuit de drive om hun vakmanschap te belichten, begon zij Lady Africa. Het makerschap van kleding is een kleine stap naar kralen en beadwork, haar nieuwste initiatief voor vrouwen binnen compounds in Nederland. Zij wil voorkomen dat beadwork verloren gaat, nu de eerste generatie (oma's) steeds meer wegvalt.
Wat vindt Irene het mooiste aan dit programma?
"Ik ben ontzettend dankbaar dat we de gelegenheid hebben om een uniek programma te kunnen bieden, waar mijn persoonlijke dromen, passies en wensen samenkomen. Zodat ik samen met zoveel andere vrouwen die zich erkend en herkend voelen in hun zoektocht, tot een zelfgekozen sisterhood kunnen behoren. Ik zie het als een plek van inspiratie, maar waar je je ook veilig genoeg voelt om te kunnen delen waar je mee rondloopt. Waar je opnieuw kunt gaan opbouwen, vanuit talent en kracht terwijl of nadat je wellicht een moeilijke periode doormaakt.
Ik heb zelf gedurende een aantal moeilijke periodes in mijn leven zoveel rust en troost geput uit het werken met kralen. Uren, dagen, weken en maanden heb ik doorgebracht met het rustgevende ritme dat de kralen gaven en gedachten troostten. Als je vervolgens ziet wat je eigen handen hebben gemaakt, ontstaat er zo’n groot gevoel van voldoening, onbeschrijfelijk mooi.
Daarnaast heb ik sinds de start van Lady Africa bij al onze publieksbijeenkomsten en de ontmoetingen en gesprekken van mensen die elkaar niet kenden, maar elkaar ontmoetten in de winkel zoveel hartverwarmende momenten ervaren. Die winkel was eigenlijk al een safe space, waar vrouwen van verschillende generaties heel natuurlijk met elkaar in gesprek gingen, elkaar hielpen met aankleden of adviseerden. Dit project met prachtig programma is een natuurlijk gevolg /vervolg op wat we toen hebben neergezet. En dat we nu ook zelf het ambacht en de traditionele en moderne technieken met elkaar gaan leren is geweldig. Hierdoor komt alles bij elkaar: een nieuwe community waarin verleden, heden en toekomst met elkaar worden verbonden".
Aisa Ingrid Tjon A Fon
Creative beadwork artist: Compound Rotterdam
Aisa Ingrid Tjon A Fon is oudste kind van vijf kinderen en komt op haar dertiende vanuit haar geboorteland Suriname naar Nederland. Hier heeft ze de opleidingen LHNO en Economie gedaan. Haar ondernemersbloed heeft ze doorgekregen van haar grootouders die een bakkerij en winkel hadden. Als vrijwilliger en sociaal cultureel ondernemer is Aisa actief in de Rotterdamse wijk, waar ze allerlei activiteiten organiseert, maar ook cursussen geeft aan tienermoeders over loverboys.
Creaties van kralen
Aisa heeft leren haken van de nonnen in Suriname. Ze heeft zelfs twee trouwjurken gemaakt. Ze haakt nog steeds (Afrikaanse) kleding en bijbehorende sieraden en accessoires. In haar jeugd ging ze altijd op zoek naar pitjes en zaadjes van verschillende vruchten en maakte daar kettingen van. Voorbeelden hiervan zijn de koeienoog (Kow eye) en de Pa money (Cowrishell). Aisa heeft altijd gewerkt met Cowrishells en kralen, van hele kleintjes tot hele grote. De kralen roepen veel mooie herinneringen op uit haar jeugd; daarom kan ze er zo van genieten. Zelfs alleen al van het geluid van de kraaltjes. Ze heeft van haar hobby haar werk gemaakt onder de merknaam AisasCreationZ. Ze kleedt zichzelf graag in één van haar eigen creaties.
Wat vindt Aisa het mooiste aan dit programma?
Samen met alle mooie vrouwen momenten en verhalen delen op een plek waar we ons veilig en waardevol voelen in de Compound van Lady Afrika. Vanuit mijn functie als spiritueel coach wil ik samen met de vrouwen persoonlijk in gesprek terwijl we creatief bezig zijn.
The compound
Aisa voelt zich vereerd om samen met Irene en Afra een veilige compound te bieden aan zoveel mooie verschillende vrouwen. Stuk voor stuk sterke vrouwen die hun verhaal doen en hun kennis delen. Vanuit haar expertise en eigen achtergrond geeft zij een waardevolle invulling aan het team.
Afra Duncan
Creative beadwork artist: Compound Den Haag
Afra Grace Adjuah Duncan komt uit Leeuwarden. Ze is het tweede kind van haar vader en eerste kind van haar moeder. Naast Afra bestaat het gezin uit nog vijf broers en zussen, waarvan het ene deel in Friesland woont en de anderen in Ghana. Ze is vernoemd naar haar Ghanese oma, Grace, omdat ze op dezelfde dag geboren is. In Leeuwarden deed ze de studie Culturele Maatschappelijke Vorming, Social Work. Afra heeft altijd een passie gehad voor projecten die zowel sociaal als cultureel zijn. Dit heeft ze van haar ouders meegekregen, die evenementen organiseerden.
Creaties van kralen
Als klein meisje was Afra al omringd door creativiteit. Haar moeder en tantes waren altijd bezig met tekenen, kleding maken, haken en borduren. De uit Ghana meegebrachte sieraden en de ketting van bauxietkralen (die ze van haar oma kreeg), gaven haar de inspiratie om zelf aan de slag te gaan met kralen. Een stukje visdraad, kleine kraaltjes in allerlei kleuren en een mooie kaurischelp vormden zich tot een ketting. Dat was de start van een inmiddels grote collectie van kralen in allerlei vormen en maten.
Wat vindt Afra het mooiste aan dit programma?
Het proces van maken, het rijgen van de kralen, is iets wat Afra iedereen gunt. Het is namelijk een moment voor jezelf met focus op de kraal en de vrijheid om precies dat te maken wat je zelf voor ogen hebt. Dit is haar doel voor The Compound, dat de deelnemers het gevoel hebben dat ze zelf de zeggenschap hebben over hun eigen creatie.
The compound
Afra heeft ervaren dat het kracht kan geven en helend kan werken als je bezig bent. Dit wordt extra versterkt als je het samen met anderen doet. Je handen zijn bezig en je geest krijgt de mogelijkheid om vrij te vertellen over wie je bent en waar je vandaan komt. Met The Compound kijk ze er naar uit een ruimte te creëren waarbij we ons veilig voelen ons verhaal te delen. Voor Afra komt met The Compound meerdere dingen samen. Haar achtergrond in Social Work, haar creativiteit en haar wens de Afro Diaspora gemeenschap te versterken. Ze kijkt er naar uit te beginnen en heet iedereen welkom!